Moet hetED al die ronkende cijfers wel noemen?
Terechte vragen bij de groeispurt van Eindhoven
Eindhoven Brainport groeit snel, vooral door de enorme uitbreiding van ASML. Op basis van de beoogde groei worden er plannen gemaakt voor bijvoorbeeld 100.000 woningen. Het Eindhovens Dagblad onderzoekt niet alleen of de cijfers kloppen en werd ervoor beloond.

Wethouder Stijn Steenbakkers bij de maquette die is gemaakt van Knoop XL, het gebied in het centrum van Eindhoven van het PSV-stadion tot aan de Dommel.
B
rainport. Dé plek in Nederland waar de toekomst zijn schaduw vooruit werpt, zeker nu chipmachinefabrikant ASML heeft besloten tot een enorme uitbreiding (20.000 banen) op vier speciaal daarvoor aangelegde bedrijventerreinen bij Eindhoven. Dus worden er plannen gemaakt, door Eindhoven en het gezamenlijke regiobestuur, de Metropoolregio Eindhoven. Megaplannen. Niet gebaseerd op de dikke duim, maar op verwachte ontwikkelingen. De belangrijkste daarvan: de gigantische toename van het aantal arbeidsplaatsen en de bevolking.
De 21 gemeenten in de regio Eindhoven gaan ervan uit dat er tegen 2040 liefst 100.000 woningen bij komen en 72.000 nieuwe banen ontstaan. Die cijfers zijn ongelofelijk belangrijk, want er wordt voor een paar miljard euro aan investeringen in woningen, wegen, busverbindingen, bedrijventerreinen en andere zaken op gebaseerd. Maar kloppen die cijfers wel? Zijn ze niet vooral bedacht door bestuurders om mensen te laten geloven dat er geen andere mogelijkheid is dan hard groeien? Het ED moet uitzoeken of alle cijfers kloppen.
Niemand heeft een kristallen bol die kan helpen bij het antwoord, maar we kunnen wel naar het verleden kijken. Daar zien we dat de Brainportregio al een stevige toename van het aantal banen kent. Het UWV telde over de periode 2020-2022 een toename van 20.600 banen. Tussen 2016 en 2024 wordt de groei ingeschat op 50.000 banen. Met de mega-investering van ASML in het achterhoofd – en de wetenschap dat die ook bij toeleveranciers voor een stortvloed aan banen zorgen – is de verwachting van 72.000 banen tot 2040 niet zo gek. Als je dan ook nog kijkt naar de nu al overspannen woningmarkt – waarbij je dus al moet bouwen om een achterstand in te halen – kom je al snel op 100.000 woningen.
Saskia Stuivelingprijs
Oké, de cijfers zijn dus geloofwaardig. Maar zijn de plannen ook noodzakelijk? Het ED wil laten zien dat er áltíjd andere keuzes te maken zijn. Niet om als medium op een bepaalde uitkomst aan te sturen, dat is aan de politiek. Maar om te zorgen dat beslissers maar ook inwoners zo goed mogelijk geïnformeerd zijn. Dat leverde ons begin 2024 een eervolle vermelding op bij de Saskia Stuivelingprijs voor heldere regionale, politieke journalistiek.
Het ED wil laten zien dat er áltíjd andere keuzes te maken zijn
Zo stelden we in onze bekroonde serie over de ‘groeispurt’ van Zuidoost-Brabant het uitgangspunt ter discussie dat je alleen maar kunt groeien, terwijl we volgens deskundigen daardoor steeds verder over de grenzen van milieu en klimaat heen gaan. Ook wierpen we een ander licht op de keuze voor veel hoogbouw, om de bevolkingstoename op te vangen.
Uiteindelijk hebben die beslissingen gevolgen voor het leven van iedereen in de regio
We reisden naar Gent om te laten zien dat – in weerwil van wat het regionaal bestuur vindt – een stad met de schaal van Eindhoven wel degelijk een florerend tramnetwerk kan hebben. En we gaven aandacht aan het pleidooi uit ondernemershoek om Eindhoven Airport en de vliegbasis te sluiten om plaats te maken voor woningbouw.
Het zijn voorbeelden van andere perspectieven, die laten zien dat keuzes ook anders uit kunnen vallen dan de beslissing die in de bestuurskamer is gemaakt. Uiteindelijk hebben die beslissingen gevolgen voor het leven van iedereen in de regio, dan mag iedereen er dus ook iets van vinden. Op die manier, hopen we, groeit de betrokkenheid. En die is weer belangrijk omdat iedereen uiteindelijk – hoe weinig ook – politieke invloed heeft. Al is het maar door eens in de vier jaar een kruisje te zetten in het stemhokje.
Joris Roes
Hoofdredacteur Eindhovens Dagblad

PSV
Clubwatcher PSV ‘Sport-journalist van het jaar’
Als hij positief is, wordt hij een fan genoemd. Als hij negatief is, krijgen we de vraag hoe we het als het ED in ons hoofd halen negatief over PSV te schrijven.
Als clubwatcher doe je het niet vaak goed. Als redactie willen we dat Rik Elfrink PSV kritisch volgt. Maar we juichen ook mee als ze kampioen worden en met ‘Boszbal’ de pannen van het dak voetballen. En maken we een mooi boek over de 25e landstitel. Maar als het nodig is, schrijven we ook dat ze geen deuk in een pakje boter schieten. En dat vindt PSV dan weer niet zo fijn, die zien graag vooral positieve invalshoeken.
De PSV-watcher is belangrijk voor het ED. Elfrink zijn verhalen worden gevreten. Hij kent alles en iedereen binnen de club. En de mensen die dicht tegen club en spelers aanschurken. Hij laat zich daarbij niet beïnvloeden door iedereen die aan hem trekt. Het leverde hem begin dit jaar de titel ‘Sportjournalist van het jaar’ op. De Nederlandse Sport Pers roemde zijn ijver en vasthoudendheid bij het volgen van de kampioen.
Bekijk de
PSV-huldiging in beeld
Nieuw op onze site en app: Actueel in Veldhoven (en straks in meer gemeenten)
O
mdat we tegenwoordig veel kunnen meten over online leesgedrag, weten we dat overzichten erg in de smaak vallen bij onze online lezers. Zo wordt het amateurvoetbaloverzicht op zondag driftig aangeklikt. En ook actualiteiten die beginnen met ‘Wat weten we tot nu toe over…’ worden graag en veel gelezen.
Bij het ED volgen wij 21 gemeenten op de voet. Die hebben op site en app allemaal een eigen sectie. Lezers kunnen hun favoriete gemeente instellen en komen dan met één klik terecht bij al het nieuws uit hun woonplaats.
Om het nog gemakkelijker te maken, deden wij dit najaar een test in Veldhoven. We zetten al het nieuws uit Veldhoven onder elkaar in een blog. Elke nieuwe dag kwam bovenaan te staan, waardoor het meest verse nieuws meteen te zien was. Elk nieuwsitem beschreven we in een paar regels. Daar verwerkten we een link in waarop degenen die het hele verhaal wilden lezen konden klikken.
Vanzelfsprekend zijn we blij met dit succes. Het wordt daarom in steeds meer gemeenten ingevoerd
Al het gemeentenieuws overzichtelijk op één plek, het bleek een schot in de roos. De verhalen uit Veldhoven werden sindsdien veel vaker gelezen dan toen ze allemaal los en minder overzichtelijk op onze website en app stonden. Vanzelfsprekend zijn we blij met dit succes. Het wordt daarom in steeds meer gemeenten ingevoerd, zoals in Bergeijk en Deurne.

ADR Nieuwsmedia zit in de haarvaten van Nederland
Algemeen Dagblad en de zeven regionale titels van DPG Media vormen één groep: ADR Nieuwsmedia. Binnen deze grootste nieuwsorganisatie van Nederland wordt nauw samengewerkt. Hoe gebeurt dat?
We vragen het onze abonnees in Gelderland, Brabant, Twente of Zeeland elk jaar opnieuw, maar we kennen het antwoord: zij lezen onze sites, apps en kranten vooral vanwege het regionale nieuws. Dat geldt trouwens niet alleen voor lezers uit die genoemde streken. Ook de AD-lezers in en rond Den Haag, Utrecht of Rotterdam zetten ‘lokaal nieuws’ bovenaan hun lijstje van favoriete artikelen. Meteen daaronder staat vaak hun favoriete voetbalclub.
Het enorme belang dat abonnees stellen in nieuws uit hun eigen buurt deed kranten decennia geleden besluiten zich te concentreren op de beste regionale verslaggeving. Voor zaken als binnenlandse politiek, buitenland, economie, cultuur of topsport bundelden ze de krachten in gemeenschappelijke persdiensten. Zo ontstonden de Zuid-Oost Pers, de GPD en de Wegener Persdienst. Die laatste persdienst verdween toen DPG Media tien jaar geleden de regionale kranten van Wegener kocht. AD en de zeven regionale kranten werken sindsdien samen in ADR Nieuwsmedia.
Samenwerken
Een centrale redactie met 200 journalisten van het AD en de samenwerkende titels in de regio, verzorgt vanuit Rotterdam het (inter)nationale nieuws. Zodat De Gelderlander zich kan richten op de eigen provincie en de PZC zich alleen bezig hoeft te houden met Zeeland.
De stroom nieuws gaat niet alleen van Rotterdam naar de regio, maar ook omgekeerd. Als er in Eindhoven of Enschede iets groots gebeurt, delen het ED en Tubantia dit nieuws onmiddellijk met het AD en de andere regionale titels. Het maakt ADR, zeker buiten de Randstad, tot een van de snelste nieuwsorganisaties en zeker de meest wijdvertakte. Want ADR beschikt over ruim 800 journalisten en een netwerk van lokale correspondenten. ADR zit in de haarvaten van Nederland.
Leidt dit tot eenheidsworst? Allerminst. Het nieuws uit Oost-Nederland beheerst de homepage van de Stentor, dat uit de regio Breda de voorpagina van BN DeStem – en zo verder. De lay-out van ADR-kranten en -online-platforms komen overeen, de inhoud verschilt sterk, want elke titel maakt eigen, onafhankelijke keuzes. De eigenheid en uniciteit van de unieke regionale verslaggeving bepaalt immers het succes van een titel. Ruim 900.000 abonnees en bijna vijf miljoen online bezoekers zijn er dagelijks blij mee.










De regionale titels in Nederland
Ad Regio
de Stentor
Tubantia
De Gelderlander
Brabants Dagblad
Eindhovens Dagblad
BN DeStem
PZC
AD Landelijk
Kies jouw locatie

indebuurt.nl
Sinds een aantal jaren maakt ook indebuurt.nl onderdeel uit van ADR. Het gratis platform richt op alles wat een stad leuk maakt voor haar inwoners en is sterk gericht op het bieden van service. Zo geeft indebuurt.nl bezoekers informatie over nieuwe winkels, over uitgaan, activiteiten in de stad en bijzondere plekken. Inwoners worden uitgenodigd de redactie van tips te voorzien, of vrijblijvend teksten, foto’s of video’s aan te leveren. De makers van ‘indebuurt’ hebben de ambitie om gebruikers nauwer bij het stadsleven te betrekken.
indebuurt.nl is actief in 34 steden, vooral in plaatsen waar ook ADR-titels actief zijn. Artikelen van indebuurt.nl staan daarom ook op de sites en apps van de regionale titels van ADR en enkele malen per week in de gedrukte kranten. Per maand bezoeken ruim 2,5 miljoen mensen een van de secties. Daarmee staat ‘indebuurt’ in de top 10 van nieuwssites in Nederland.
Journalistiek & techniek
ADR-redacties maken gebruik van technische innovaties op het gebied van automatisering en kunstmatige intelligentie (AI). Het gebruik van spellingscorrectie is bijvoorbeeld al sinds jaar en dag ingeburgerd. Het is per definitie een journalist die bepaalt welk onderwerp wordt opgepakt en of wat er wordt gepubliceerd. AI wordt – nu nog experimenteel – gebruikt om teksten van bijvoorbeeld persberichten snel samen te vatten of tot een kort artikel te verwerken. Daarnaast kan AI ook suggesties doen voor spelling, grammatica, koppen en ideeën voor verhalen. De journalist bepaalt of suggesties worden overgenomen. We noemen deze werkwijze het mens-machine-mens-principe.
De redactie gebruikt automatisering het meest voor serviceberichten, zoals lokale weerberichten voor alle 342 gemeenten in Nederland. Als de verwachting is dat de temperatuur daalt van 2 naar -2, staat er een zin klaar die deze data-informatie vertaalt naar bijvoorbeeld ‘het gaat vriezen’ of ‘het kwik daalt onder nul’. De redactie vermeldt bij dit soort berichten dat ze automatisch zijn samengesteld. Automatisering kan ook worden gebruikt om op basis van data voor alle gemeenten in Nederland berichten te maken over bijvoorbeeld de afname van het gebruik van zonnepanelen of de toename van winkelleegstand. Het is een gespecialiseerde journalist die hiervoor data verzamelt en een basisbericht schrijft, eventueel aangevuld met andere bronnen. De techniek helpt ons om daar voor elke gemeente een eigen versie van te maken.
Cijfers
achter AD en de regionale titels
Gemiddeld dagelijks bereik
Het dagelijks bereik is een veelgebruikte indicatie van de impact die digitale journalistiek heeft. Maandbereik wordt ook weergegeven in de nationale monitors, maar daarin spelen eenmalige bezoekers van de sites een relatief grote rol.

Journalisten in vaste dienst in 2024
Dit geeft de omvang van de redactie weer, omgerekend in voltijds banen (fte). Het zijn zowel de verslaggevers als de chefs, eindredacteuren, vormgevers, beeldredacteuren, video- en podcastmakers en onlineredacteuren. Om het beeld zuiver te houden zijn de freelance journalisten niet opgenomen. Die leveren eveneens een belangrijke bijdrage in de vorm van artikelen, columns, beeld, audio en video. Het zijn er soms honderden per titel. Aantal en werkzaamheden fluctueren van jaar tot jaar.

Meer info
Gemiddeld aantal unieke artikelen per dag
Dit is de hoeveelheid eigen artikelen die elke redactie produceert, van groot tot klein. De meeste redacties publiceren meer dan dat: bijvoorbeeld artikelen van de centrale redactie in het geval van de regionale kranten, of (in België) artikelen van collega-titels die worden doorgeplaatst. Die zijn niet meegeteld, net zo min als de kleine lokale berichten die automatisch worden gemaakt (zoals het weer en 112-berichten), of de doorgeplaatste artikelen van ‘Indebuurt’. Zo ontstaat het zuivere cijfer van wat de eigen redactie dagelijks maakt.

Meer info
Betalende abonnees
Dit is de som van papieren, digitale en hybride abonnementen. Het is het gemiddelde aantal over het desbetreffende jaar.

Rapportcijfers van eigen abonnees
Dit cijfer wordt gegeven door deelnemers aan een jaarlijks lezersonderzoek dat voor de meeste titels wordt gehouden.

Vertrouwenscijfer uit onderzoek
Dit cijfer is afkomstig uit recent onderzoek naar merkvertrouwen in opdracht van DPG Media. Daarbij geeft een algemeen publiek, dus niet alleen abonnees of bezoekers, vertrouwen in verschillende nieuwsmedia aan op een schaal van 0 (helemaal niet betrouwbaar) tot 10 (uiterst betrouwbaar). Daarnaast worden abonnees uitgesplitst, die hun titel doorgaans meer dan gemiddeld vertrouwen. Deze onderzoeksmethode en de uitkomsten komen overeen met die van het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute in Oxford. De Nederlandse en Vlaamse gemiddelde vertrouwenscijfers liggen in die monitor hoger dan die van nieuwsmedia in de omringende Europese landen.
Algemeen publiek

Abonnees

Aantal podcastafleveringen per jaar van alle titels
Deze cijfers geven aan hoeveel podcasts er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.

Gemiddeld aantal unieke video's per dag
Deze cijfers geven aan hoeveel video's er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.

Dagelijks bereik
Gemiddeld dagelijks bereik
Het dagelijks bereik is een veelgebruikte indicatie van de impact die digitale journalistiek heeft. Maandbereik wordt ook weergegeven in de nationale monitors, maar daarin spelen eenmalige bezoekers van de sites een relatief grote rol.

Betalende abonnees
Betalende abonnees
Dit is de som van papieren, digitale en hybride abonnementen. Het is het gemiddelde aantal over het desbetreffende jaar.

Rapportcijfer van abonnees
Rapportcijfers van eigen abonnees
Dit cijfer wordt gegeven door deelnemers aan een jaarlijks lezersonderzoek dat voor de meeste titels wordt gehouden.

Journalisten in vaste dienst
Journalisten in vaste dienst in 2024
Dit geeft de omvang van de redactie weer, omgerekend in voltijds banen (fte). Het zijn zowel de verslaggevers als de chefs, eindredacteuren, vormgevers, beeldredacteuren, video- en podcastmakers en onlineredacteuren. Om het beeld zuiver te houden zijn de freelance journalisten niet opgenomen. Die leveren eveneens een belangrijke bijdrage in de vorm van artikelen, columns, beeld, audio en video. Het zijn er soms honderden per titel. Aantal en werkzaamheden fluctueren van jaar tot jaar.

Meer info
Unieke artikelen per dag
Gemiddeld aantal unieke artikelen per dag
Dit is de hoeveelheid eigen artikelen die elke redactie produceert, van groot tot klein. De meeste redacties publiceren meer dan dat: bijvoorbeeld artikelen van de centrale redactie in het geval van de regionale kranten, of (in België) artikelen van collega-titels die worden doorgeplaatst. Die zijn niet meegeteld, net zo min als de kleine lokale berichten die automatisch worden gemaakt (zoals het weer en 112-berichten), of de doorgeplaatste artikelen van ‘Indebuurt’. Zo ontstaat het zuivere cijfer van wat de eigen redactie dagelijks maakt.

Meer info
Vertrouwenscijfer uit onderzoek
Vertrouwenscijfer uit onderzoek
Dit cijfer is afkomstig uit recent onderzoek naar merkvertrouwen in opdracht van DPG Media. Daarbij geeft een algemeen publiek, dus niet alleen abonnees of bezoekers, vertrouwen in verschillende nieuwsmedia aan op een schaal van 0 (helemaal niet betrouwbaar) tot 10 (uiterst betrouwbaar). Daarnaast worden abonnees uitgesplitst, die hun titel doorgaans meer dan gemiddeld vertrouwen. Deze onderzoeksmethode en de uitkomsten komen overeen met die van het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute in Oxford. De Nederlandse en Vlaamse gemiddelde vertrouwenscijfers liggen in die monitor hoger dan die van nieuwsmedia in de omringende Europese landen.
Algemeen publiek

Abonnees

Aantal podcastafleveringen
Aantal podcastafleveringen per jaar van alle titels
Deze cijfers geven aan hoeveel podcasts er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.

Aantal unieke video's
Gemiddeld aantal unieke video's per dag
Deze cijfers geven aan hoeveel video's er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.
